Chleb Aztec

1. Chleb Aztec – Opinie – Cena – Zamienniki – Ulotka – Skład

Chleb bezglutenowy Aztec

Nietolerancja glutenu to grupa zaburzonego wchłaniania wynikający genetycznie uwarunkowaną, nieprawidłową odpowiedzią immunologiczną na gluten znajdujący się w pożywieniu. Typowym powodem nietolerancji glutenu są kłopoty trawienne po zjedzeniu pokarmu zawierającego gluten. Czy zatem osoby z nietolerancją skazane są na zrezygnowanie z ulubionych posiłków Niekoniecznie?. Można znaleźć na rynku gotowe zamienniki, a nawet mieszanki do wypieków, by nasycać się smakiem chlebka Wiele osób nie wyobraża sobie codziennego życia bez chleba w sposobie odżywiania się

Dziś chcę pokazać Ci właśnie taką mieszankę do wypieku pieczywa bezglutenowego.
bochenek Aztec to pieczywo bez zawartości soi, laktozy, składników poddanych promieniowaniu jonizującemu, oleju palmowego, wolny od alergenów. Nie posiada barwników, aromatów i konserwantów. Głównym składnikiem pieczywa Aztec jest mąka nopal Mexico – pełnowartościowa skrobia z opuncji figowej.

Skład chleba bezglutenowego Aztec:

skrobia ziemniaczana
skrobia modyfikowana z tapioki
mielone ziarna słonecznika łuskanego
mąka z opuncji figowej nopal
dekstroza
sól
guma guar (zagęszczacz)
lecytyna słonecznikowa (emulgator)
mielony kminek
kwas askorbinowy (polepszacz)
kwas cytrynowy (regulator kwasowości)

Chleb Aztec nie posiada zbóż zawierających gluten (pszenicy, jęczmienia, żyta, orkiszu i kamutu), oraz pochodzących od nich produktów. Nie zawiera też orzechów, jaj, skorupiaków, ryb i pochodzących od nich produktów. Jest całkowicie pewny dla osób z celiaką i nietolerancją na gluten.

Sposób przygotowania chleba Aztec:

Mieszanka do wypieku pieczywa Aztec to 500g proszek, który trzeba lekko wymieszać przed otwarciem opakowania.Następnie zawartość wysypujemy do żaroodpornego naczynia, dodajemy 5 g suchych drożdży, 340 ml letniej wody, mieszamy całość ok. 10 minut za pomocą rąk lub miksera na wolnych obrotach, aż do powstania jednolitej masy. Całość wstawiamy do rozgrzanego do 35 – 40 stopni piekarnika i pozwalamy mieszance rosnąć w tych warunkach przez 20 minut. Następnie wyjmujemy mieszankę, lekko mieszamy oraz formujemy z niej bułeczki, lub wlewamy do formy na chleb. Potem odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 60 minut, a po odstaniu pieczemy w 200 stopniach w piekarniku przez godzinę. Po tym czasie nasz pieczywo jest gotowe.
Chlebek wyciągamy chrupiący i pyszny. Jest prosty w przygotowaniu oraz sprawdzony dla osób z nietolerancją glutenu. Jeśli raz go przygotujesz to obiecuję, że będziesz do niego wracać.

Chleb Aztec opinie:

„Nie łatwo było mi zrezygnować z pieczywa. Z każdej strony słyszałem , że nie mogę, bo skrobia to mój wróg przy nietolerancji na gluten. Jakież było moje zaskoczenie, gdy żona do kolacji podała mi kromkę chleba. Pysznego chleba! Dowiedziałem się, że specjalnie go dla mnie upiekła ze specjalnej bezglutenowej mieszanki. Zjadłem ze smakiem, a żonę wychwaliłem po wszystkich znajomych!”
Jan 49 lat

„Odważyłam się zmierzyć się upieczeniem własnego bezglutenowego chleba, wybierając mieszankę Aztec. Nie dość, że wszystko poszło mi sprawnie oraz błyskawicznie, to smak chleba zadowolił wszystkich domowników. Polecam gorąco!”
Anna 37 lat

Dodaj komentarz